Op 16 november 2023 organiseerde platform A4F de sessie Don’t Look Up op de Reuvensdagen in Hoorn en agendeerde daarmee het onderwerp klimaat op Nederlands grootste archeologiecongres. Roos van Oosten gaf een introductie, gevolgd door bijdragen van Gerrit Dusseldorp, Everest Gromoll, Jobbe Wijnen (A4F) en een paneldiscussie met Marjolein Kerkhof (OCenW), Emma de Boo van Uijen (BAAC), Riemer Knoop (Gordion) en Boudewijn Goudswaard (Missing Link) en vanuit de zaal mede gestuurd door René Magendans. Gerrit Dusseldorp bemenste in de pauzes de tafel met de ‘klimaatbanner’ een spreekwoordelijke ‘rol behang’ die liet zien hoe door menselijke invloed het klimaat sterk is opgewarmd in de laatste eeuw.

Roos van Oosten opent de klimaatsessie 'Don't Look Up!' op de Reuvensdagen 2023
Roos van Oosten opent de klimaatsessie ‘Don’t Look Up!’ op de Reuvensdagen 2023

Don’t look up!

De titel ‘Don’t Look Up!’ was een verwijzing naar de gelijknamige film, waarin een komeet – als metafoor voor de klimaatcrisis- op de aarde af stormt, maar de maatschappij weigert het probleem serieus te nemen (zie trailer onderaan dit bericht). Op dezelfde manier ervaren we in Nederland een klimaatstilte, een schroom om over het probleem te praten en er in het archeologisch werkveld consequenties aan te verbinden. We zijn bij A4F blij met deze sessie die stilte een beetje te hebben doorbroken.

Voel je uitgenodigd mee te doen!

Daarnaast verschenen er op de toiletten ook nog onverwacht kleine briefjes die het klimaatprobleem bij de toiletgangers aankaartten (zie foto) en waar bezoekers ook zelf soms weer op reageerden. De A4F sessie-organisatie werd hierop geattendeerd, maar dit was geen centraal door ons georganiseerde actie. En dat vinden we prachtig! Dit is precies wat we als platform willen, dat archeologen onder de vlag van A4F ook zelf direct actie kunnen ondernemen! Go go go! Voel je uitgenodigd en doe je ding: samen doorbreken we de klimaatstilte!

Tot slot willen we de organisatie van de Reuvensdagen bedanken dat ze de sessie eigenlijk direct fiat gaven voor uitvoering. En ook nog eens in de grote zaal! Dank daarvoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *